středa 30. března 2016

Sleduj své odpadky


Podle Lauren Singer, což je asi nejznámější průkopnice zero waste, je prvním krokem na cestě k nulovému odpadu podívat se na to, co každý den házíme do koše. Když budete vědět co vyhazujete, můžete hledat konkrétní alternativy a zamýšlet se, zda je nutné danou věc (nebo obal)  kupovat.

Abych tedy zmapovala i svůj odpad, který už se snažím nějakou dobu zmenšovat, tak budu měsíc sledovat a zapisovat si veškeré odpadky, i ty co se recyklují, které vyprodukuji. Samozřejmě se budu snažit se jim vyhýbat co to půjde, přece jen už něco kupovat bez obalu umím :D a ráda se o to s vámi podělím ;).

Bylo by skvělé, kdyby jste se ke mě v tomto průzkumu svých odpadků přidali. Můžete posílat fotky, nebo soupis rozdělený na recyklovatelné věci a komunální odpad, který se u vás doma vytvoří třeba za jeden týden. 

Začínám 1.4 ;)

pátek 25. března 2016

10 základních tipů jak snížit produkci odpadu

Uvědomila jsem si, že jsem asi začala psát hodně zeširoka, když jsem jako první ukázala jak si doma vyrobit hygienické a kosmetické přípravky. Člověk, který se rozhodne přejít na zero waste, by asi chtěl začít něčím jednodušším a základnějším. Proto jsem se rozhodla sepsat 10 věcí, kterými byste měli začít pro snadnější start do bezodpadového života. Můžete zkusit aplikovat jednu věc podruhé, pomalu se s tím sžívat a nakonec zjistíte, že to berete jako přirozené. Od hodně lidí jsem slyšela, že je to nesmysl, žít bez odpadu. Ano, úplně bez vytváření odpadu to asi nikdy nepůjde, ale důležité je ho alespoň snižovat co nejvíc to půjde a to není nemožné..... jen se člověk musí občas zamyslet, jak něco udělat jinak, aby se tomu odpadu vyhnul.....Pro začátek zkuste toto:

  • Redukujte, znovu používejte a recyklujte


Tohle jsou tři svatá slova každého ekologicky smyšlejícího člověka :D. Měli byste je aplikovat i v přesně napsaném pořadí. Nejdříve se nad vším zamýšlejte zda to opravdu potřebujete. Každý doma určitě najde plno věcí, které si chtěl moc koupit a teď na ně padá prach....nebo jídlo, dnes máte všude plno slev, že si koupíte i to co nejíte :D. Nebo akce typu 4 plus 1 zdarma....nestihnete to sníst, zkazí se to a můžete to vyhodit. A k čemu vám pak je, že jste to koupili za výhodnější cenu? Takže zkuste se od teď zamýšlet nad tím co si pořídíte.

Pokud už máte nakoupeno, je tu další bod v pořadí- znovupoužití. Než něco vyhodíte, zamyslete se, jestli to nemůžete použít ještě jinak. Teď se z toho začíná stávat celkem hit. Pokud nejste nijak zvlášť kreativní, zkuste napsat do vyhledávače třeba upcycling a vyjede vám spousta nápadů co udělat se starou lahví, oblečením, příbory, nábytkem a skoro vším co vás napadne......No a pokud máte něco co jste museli koupit a už to nejde nijak zužitkovat, tak nezapomeňte na poslední bod a to je recyklace. Většina z nás ví, že se recykluje papír, plast a sklo. Na to jsou dnes na každém kroku popelnice, ale ve sběrných dvorech toho můžete vytřídit mnohem víc, stačí se jen trochu víc zajímat ;)

  • Nepoužívejte jednorázové výrobky 

Plastové nádobí, papírové ubrousky a utěrky, hygienické potřeby...... to vše se dá nahradit a zamezit tak zbytečnému odpadu. Začněte tím, že tyto jednorázové produkty odstraníte ze svého domova. Dalším krokem je se těmto věcem na jedno použití vyhnout i venku. Hlavní problém vidím v kelímcích a jednorázovém nádobí, které se hodně používá třeba u stánků. Někde jim nevadí, když si přinesete vlastní talířek, ale většinou je to problém kvůli hygieně....zkuste tedy nosit alespoň vlastní příbor, to nikomu vadit nemůže ;).

  • Nakupujte použité věci a oblečení 

K čemu jsou zbrusu nové věci? Ty použité plní úplně stejný účel (pokud nejsou rozbité samozřejmě). Je to opět jen v nás, že si myslíme, že nové je lepší a když na to máme tak proč si kupovat věc z bazaru. Jde ale o to, že když si budou všichni kupovat stále jen nové věci a ty staré vyhazovat, tak tím tvoří spousty odpadu a zase zbytečného.... zamyslete se tedy prosím, jestli opravdu potřebujete nové tričko a nebo si můžete koupit jedno moc pěkné v sekáči (často tu můžete narazit na pěkné kousky a někdy skoro nenošené).

  • Starejte se o své věci 

Jedním ze základních bodů, jak snížit svůj vytvořený odpad je, aby věc dlouho vydržela. Toho docílíte tak, že se o ni budete starat, udržovat ji a opravovat. 

  • Noste si vlastní láhev na pití 

Tohle je opravdu užitečný zvyk, za který jsem ráda, že jsem si ho navykla dodržovat. Žízeň vás může přepadnout kdekoli, proto u sebe neustále noste vlastní láhev s vodou, abyste si nemuseli kupovat petku v obchodě. Zase tím ušetříte místo v koši (samozřejmě myslím v koši na třídění plastu ;)).

  • Nepoužívejte igelitky 

Není to ekologické, pěkné, trhají se a nakonec stejně skončí jako odpad. Aspoň jeden z těchto důvodů vás musí přesvědčit, abyste začali používat látkové tašky :D. 

  • Nepoužívejte igelitové pytlíky 

Tohle už je trochu náročnější bod. Já sama se o zero waste snažím už skoro rok a stále domů sáčky nosím. Ale vy s tím třeba nebudete mít takový problém jako já;). Základem je mít zásobu látkových nebo alespoň papírových sáčků. Pokud nechodíte pro pečivo a zeleninu do supermarketu, tak na trzích jsem se ještě nesetkala s tím, že by měl někdo problém, že nepoužívám jejich igelitové pytlíky. Tak to taky zkuste ;)

  • Jednoduší úklidové prostředky 

Tady už trochu narážím na domácí výrobu, kterou jsem do těchto základních 10 bodů úmyslně jinak nedávala. Ale úklid pomocí vody, mýdla, jedlé sody a octa mi přijde natolik jednoduchý, že to ani jako domácí výrobu nepočítám. Na internetu máte k úklidu pomocí těchto základních surovin nekonečně mnoho rad.... například zem umývat teplou vodou s octem, na nádobí místo jaru použít jedlou sodu (tou vyčistíte skoro všechno co vás doma napadne). Takže pokud chcete začít doma uklízet bez chemických balených přípravků, tak si kupte velké balení jedlé sody a láhev octa ;)

  • Kupujte nebalené potraviny  

Přemýšlela jsem, zda toto pravidlo mám v seznamu uvádět. Pokud s bezodpadovým životním stylem začínáte, tak pro vás asi bude nejdřív těžké najít místa, kde si můžete koupit nezabalené jídlo, obzvlášť pokud nejste z velkého města, kde se tyto možnosti začínají objevovat. Já i po roce stále ještě narážím na alternativy, jak se vyhnout různým baleným potravinám. Nesmíte to ale hned vzdávat a zkuste se neustále zajímat o možnosti jak udělat nákup co nejvíce zero waste ;)

  • Naučit se říkat NE! 

Poslední neméně důležité pravidlo, které je dobré si osvojit, pokud chcete snížit svou spotřebu odpadu. Největším lákadlem jsou pro nás asi věci zadarmo, které často někdo nabízí (při různých kampaních, akcích apod.). Vesměs jsou to zbytečnosti, které nakonec skončí v koši.....Nebo v obchodech se mi stává, že mi chtějí nákup dát do tašky. Možná tomu nebudete věřit, ale pokaždé když tuto tašku odmítnu, tak ze sebe mám moc dobrý pocit :D




čtvrtek 24. března 2016

Události a akce- Duben


V Dubnu se toho bude v Brně dít opravdu hodně. Objevila jsem několik nových trhů a bazarů, na které se chci zajít podívat :). Většina z nich se koná pravidelně každý měsíc (někdy i víckrát do měsíce ;)), takže pokud se na ně nedostanete v Dubnu, tak nemusíte smutnit :)

29.3-5.4 Festival Jeden svět


18. ročník festivalu dokumentárních filmů o lidských právech (17. ročník v Brně). Letošní promítání je na téma Hledání domova
Festival začal už 7.3 v Praze a postupně se přesouvá do dalších měst v ČR. Na TÉTO stránce se můžete podívat kde všude ještě promítání bude. Program pro Brno je ZDE. Filmů je opravdu hodně, já se snažila vybrat ty, které se nějak dotýkají ekologie a zvířat. Pokud vás tato tématika také oslovuje, tak doporučuji zajít na Cowspiracy, Co se nenosí, Kolo versus auto, nebo V kožešině

2.4 od 10:00 do 17:00 potravinový trh Food park


Trhy se konají v Malé Americe na Hybešové 1 každou 2. sobotu. 
Tyhle trhy jsem objevila úplně náhodou na internetu. Když jsem to pak nadšeně všem říkala, tak jsem zjistila, že je to v Brně celkem známá věc :D. Snad tu bude možnost koupit si něco dobrého bez obalu (určitě vás o tom budu pak informovat).

5. a 19.4 od 12:00 do 17:00 Pravidelný výprodej skladů nadačních obchodů Veronica



Výprodej se koná každé první a třetí úterý v měsíci ve skladu na Purkyňové 99A (vestibul budovy A).
Můžete vybírat oblečení už od 10 korun za kus a knihy od 5 korun. K dostání jsou i retro kousky.


9.4 od 10:00-12:00 společná výsadba vánočních jedliček


Přesný popis akce a místa ZDE.Můžete si zde zasadit svou vánoční jedličku, nebo ty které budou k dispozici navíc přímo na místě :). Já si na Vánoce kupuji jedličku v květináči už několik let a vždycky je pak na jaře sázíme u chaty, takže se této akce neúčastním...


9.4 od 11:00 do 16:00 Bazar Veronica


Bazar se bude konat v Místodržitelském paláci na Moravském náměstí v Brně (Moravská galerie).Tématem tohoto prvního bazaru Veronica jsou děti. Takže pokud sháníte nebo chcete darovat dětské oblečení, hračky apod, tak tento bazar určitě navštivte. Já děti sice nemám, ale i tak se zajdu podívat :D.


9.4 od 15:00 do 18:00 Bleší trhy ALFA pasáž Brno



Informace a aktuality na TÉTO fb stránce.Další z pro mě nově objevených trhů, tentokrát díky kamarádce ;)

16.4 Ukliďme Česko
Celorepubliková úklidová akce, na kterou se můžete přihlásit a vše si o ní zjistit ZDE.V Brně se úklidů koná opět plno, takže jsem si ještě nevybrala, kam půjdu pomáhat......


16.4 od 11:00 do 19:00 a 17. 4 od 10:00 do 18:00 Factory fashion market


Na Masné 9 v Brně.
Akce je asi zaměřená hlavně na fanoušky oblečení a šperků, ale myslím si, že celá atmosféra tohoto marketu bude díky umístění v bývalé mrazírně zajímavá i pro lidi co módě zrovna neholdují :). Navíc zde budou možnost nakoupit si lokální potraviny a navštívit stánky neziskových organizaci.
Já už se na tuhle akci koukala několikrát a nikdy mi to nevyšlo, tak doufám, že tentokrát na fashion market zavítám ;)


22.4 Den Země

Ekologický svátek planety Země. Každý rok se při příležitosti tohoto dne konají všude po světě akce zaměřené na životní prostředí.

23.4 od 10:00 do 18:00 Den Země na Kraví hoře
Bude zde zábava pro děti i pro dospělé, ekologický trh a infostánky. Pokud byste se chtěli podílet na přípravě této akce, tak se můžete přihlásit jako dobrovolník:)

24.4 Den laboratorních zvířat



Den celosvětového protestu proti provádění pokusů na zvířatech. U nás se tomuto problému věnuje zejména organizace Svoboda zvířat, na jejichž stránkách se dozvíte plno informacích nejen o testování na zvířatech.


Pokud víte o dalších akcích a událostech spojených s ekologií, přírodou, nebo zvířátky, tak budu moc ráda, když mě doplníte. Samozřejmě můžete psát i ty, které se nekonají v Brně ;)

úterý 8. března 2016

Best of Únor 2016

Tak nějak jsem vzpomínala co se v mém životě minulý měsíc událo, co jsem zažila a kde jsem byla a rozhodla jsem se, že se o to s vámi podělím:).


Asi největší událostí minulého měsíce bylo, že jsem konečně dodělala vysokou, ale o tom není co psát :D..... Tady je tedy seznam mých nej věcí měsíce února:



Kniha- Léčivá jóga


Pořád jsem se ještě neodhodlala navštívit lekci jógy.....tak jsem alespoň začala domácí přípravou. V knížce Léčivá jóga je plno jednoduchých cviků, pěkné obrázky a popisky cviků, takže to opravdu zvládne každý. Já teď začala cvičit každé ráno po probuzení pozdrav slunci (série několika poloh) a úžasně mě to vždy probere a nastartuje do nového dne ;).



Nákup- jarní dobročinný bazárek pro útulek Tibet


Vždycky se na tento bazar moc těším :) Obvykle se jdu jen podívat, aniž bych něco potřebovala a nakoupím spousty blbinek. Tentokrát jsem měla ale jasnou představu co chci- rámečky na fotky a misku (kterou jsem nedávno rozbila). Měla jsem štěstí a rámečky mám hned čtyři a k tomu fajnovou misku s ksichtíkem ;). Samozřejmě mi to nedalo a musela jsem koupit i jiné věci...... plyšáka pro pejska, náhradní obojek, dvě sazeničky (nikdo nevěděl co je to za kytku, ale tak něco z toho vyroste :D) a když už jsem mířila k pokladně, tak jsem ještě narazila na krásný chlebník, který jsem tam prostě nemohla nechat:). Celý tenhle nákup mě stál necelé 300 a udělal mi velkou radost a už se nemůžu dočkat letního bazárku :)


Jídlo- žampiony s bramborovou kaší a zelím



Nezní to jako nějaká super specialita, ale já si opravdu pošmákla. Já houby nikdy neměla ráda, až nedávno jsem začala přidávat do jídla hlívu a pak i žampiony a nějak mi to zachutnalo :D. Tady jsem si je jen trochu podusila na cibulce a ke konci přidala i kysané zelí (domácí), aby se prohřálo. Bramborovou kaši jsem si k tomu udělala protože jsem ji neměla snad už několik let a dostala jsem na ni hroznou chuť.Trochu jsem se bála, že to nebude ono když použiji ovesné mléko, ale nebylo to vůbec poznat ;). Takže přísady byly: žampiony, cibule, zelí, brambory, ovesné mléko (domácí výroby). Všechno z toho jsem koupila do vlastního obalu, takže tímhle skvělým jídlem jsem nevytvořila žádný odpad (šlupky brambor a cibule jsem dala žížalkám).



Dobrota- Nepečené musli tyčinky





Tyčinky si dělám často, pokaždé do toho nasypu oříšky a semínka co mám po ruce. Normálně tyčinky peču, ale jelikož nám odešla trouba, tak teď přecházím na nepečená jídla :D. Taky za chvíli začne jaro a podle makrobiotiky se během jara a léta nemá jíst nic pečeného ;).

Kromě semínek a oříšků se do směsi na tyčinky přidává nějaké pojivo. Já tam tentokrát dala rozmixované datle a kokosový olej. Vše se smíchá dohromady, naplácá na plech a nechá ztuhnout v ledničce. Pak si to jen nakrájíte na tyčinky a můžete baštit:)


Akce- badmintonový sKým.cz turnaj



O bazárku pro útulek jsem už napsala u nejlepšího měsíčního nákupu, takže jiná akce, které jsem se minulý měsíc účastnila a líbila se mi byl sKým.cz badmintonový turnaj. Vím, že se to moc netýká ekologie ani ničeho podobného, ale beru to tak, že je lepší sportovat, než sedět u počítače ;). Taky je takový turnaj plný lidí dobré místo na propagaci něčeho správného ;). 

Každopádně jsem se moc bavila, i když jsem se svým výkonem nebyla úplně spokojená...... už se těším až uspořádají další turnaj:). Zatím budu chodit trénovat, abych se zlepšila...... a k tomu jsou úplně ideální právě stránky skym.cz, kde se můžu s někým domluvit a půjdeme hrát ;).


Film- Pozemšťané




Takový známý dokument mezi vegany a ochránci zvířat. Jsou na něm celkem ošklivé záběry zvířat, takže jsem se odhodlala si to pustit až teď. Musím se přiznat, že jsem se nakonec nedodívala do konce. Už jsem podobných záběrů viděla spousty a už asi další utrpení zvířat vidět nepotřebuji. Myslím, že by takové dokumenty měli spíš sledovat lidé, kteří jedí maso, mléčné výrobky, nosí kožešiny a chodí do cirkusu.


Místo- kočičí kavárna Na Stromě



Pěkná malá kavárna, kde se prochází, ale většinou jen povalují kočičky. Jsou celkem zvědavé, takže když jsem přišli a položili si vedle křesílek tašky, tak se hned jedna číča objevila aby zjistila co máme v tašce zajímavého:). Trochu mi vadilo, že tam bylo plno dětí, které je pořád tahaly, když spaly, což se jim asi zrovna nelíbilo. Kromě kočiček, tam měly úžasné houpací sítě na sezení a na pití domácí limonádu, která poprvé chutnala jako z pravého ovoce a ne jako sirup. Takže pokud chcete zajít v Brně na dobrou domácí limonádu, tak určitě zajděte do kočičí kavárny ;)


pondělí 7. března 2016

Koupelna 2. část


Mám tu druhou várku receptů na výrobky, které má většina z nás v koupelně. Dnes to budou čistě holčičí "krémíčky" ;)

  • Balzám na rty
Natírat si něčím rtíky se hodí hlavně v zimních dnech, proto jsem také balzámů na rty o Vánocích rozdala hned několik :). Musím se pochlubit, že se mi opravdu povedly..... Nejtěžším na tom bylo sehnat nějaké pěkné malé dózičky (nakonec jsem využila ty od starých krémů).A jak tedy na výrobu? Návodů najdete spousty, ale já mám vyzkoušený tento ze stránek home-made.cz : ve vodní lázni se pomalu rozpustí 4 lžíce olivového oleje  1 lžíci včelího vosku. Až se obě ingredience pěkně rozpustí a spojí odstavte a přidejte 2 kapky vitaminu E 5 kapek esenciálního oleje. Poté vše dejte do ledové lázně a přidejte 1 lžíci medu.
  • Krém na holení
Krém na holení jsem nikdy moc nepoužívala, ale domácí výroba se stala mým koníčkem a když už jsem nevěděla co bych si namíchala, tak jsem si řekla, že zkusím i tento krém :). Po prvním použití jsem byla opravdu nadšená, jak mám nohy hlaďoučké :D Receptů jsem měla najitých víc, ale nakonec jsem použila ten nejednoduší: Ve vodní lázni se rozpustí půl šálku kokosového oleje a stejné množství bambuckého másla. Po rozpuštění dáme do mísy a přidáme ještě čtvrt hrnku olivového oleje. Směs pak necháme ztuhnout v ledničce a poté rozšleháme do konzistence něco mezi pěnou a krémem. Během šlehání můžeme ještě přidat voňavý olejíček ;). Podrobný recept v angličtině naleznete ZDE.

Když už si uděláte tento nechemický krém na holení, tak byste si měli pořídit i kovové holítko s žiletkami, které lze recyklovat. Já ho používám od října a jsem nadmíru spokojená :)

  • Pleťový krém
Opět je spousty návodů na výrobu domácích krémů na obličej, ruce atd. Každý si může vybrat to co mu vyhovuje. Já jako vždy sáhla po tom nejjednodušším. Používali ho už prý Řekové před 2000 lety.....potřebujete jen med, včelí vosk, olej a vylouhované květy růže (já použila ovocný čaj). Postup jak si tento krém ukuchtit je na TĚCHTO stránkách. Jen si dejte pozor aby se vám krém nezkazil. Měla jsem ho v koupelně, kde máme celkem teplo a asi do měsíce se mi v krému objevila plíseň....Asi je lepší ho skladovat v ledničce, nebo minimálně v chladnější místnosti.