pátek 25. března 2016

10 základních tipů jak snížit produkci odpadu

Uvědomila jsem si, že jsem asi začala psát hodně zeširoka, když jsem jako první ukázala jak si doma vyrobit hygienické a kosmetické přípravky. Člověk, který se rozhodne přejít na zero waste, by asi chtěl začít něčím jednodušším a základnějším. Proto jsem se rozhodla sepsat 10 věcí, kterými byste měli začít pro snadnější start do bezodpadového života. Můžete zkusit aplikovat jednu věc podruhé, pomalu se s tím sžívat a nakonec zjistíte, že to berete jako přirozené. Od hodně lidí jsem slyšela, že je to nesmysl, žít bez odpadu. Ano, úplně bez vytváření odpadu to asi nikdy nepůjde, ale důležité je ho alespoň snižovat co nejvíc to půjde a to není nemožné..... jen se člověk musí občas zamyslet, jak něco udělat jinak, aby se tomu odpadu vyhnul.....Pro začátek zkuste toto:

  • Redukujte, znovu používejte a recyklujte


Tohle jsou tři svatá slova každého ekologicky smyšlejícího člověka :D. Měli byste je aplikovat i v přesně napsaném pořadí. Nejdříve se nad vším zamýšlejte zda to opravdu potřebujete. Každý doma určitě najde plno věcí, které si chtěl moc koupit a teď na ně padá prach....nebo jídlo, dnes máte všude plno slev, že si koupíte i to co nejíte :D. Nebo akce typu 4 plus 1 zdarma....nestihnete to sníst, zkazí se to a můžete to vyhodit. A k čemu vám pak je, že jste to koupili za výhodnější cenu? Takže zkuste se od teď zamýšlet nad tím co si pořídíte.

Pokud už máte nakoupeno, je tu další bod v pořadí- znovupoužití. Než něco vyhodíte, zamyslete se, jestli to nemůžete použít ještě jinak. Teď se z toho začíná stávat celkem hit. Pokud nejste nijak zvlášť kreativní, zkuste napsat do vyhledávače třeba upcycling a vyjede vám spousta nápadů co udělat se starou lahví, oblečením, příbory, nábytkem a skoro vším co vás napadne......No a pokud máte něco co jste museli koupit a už to nejde nijak zužitkovat, tak nezapomeňte na poslední bod a to je recyklace. Většina z nás ví, že se recykluje papír, plast a sklo. Na to jsou dnes na každém kroku popelnice, ale ve sběrných dvorech toho můžete vytřídit mnohem víc, stačí se jen trochu víc zajímat ;)

  • Nepoužívejte jednorázové výrobky 

Plastové nádobí, papírové ubrousky a utěrky, hygienické potřeby...... to vše se dá nahradit a zamezit tak zbytečnému odpadu. Začněte tím, že tyto jednorázové produkty odstraníte ze svého domova. Dalším krokem je se těmto věcem na jedno použití vyhnout i venku. Hlavní problém vidím v kelímcích a jednorázovém nádobí, které se hodně používá třeba u stánků. Někde jim nevadí, když si přinesete vlastní talířek, ale většinou je to problém kvůli hygieně....zkuste tedy nosit alespoň vlastní příbor, to nikomu vadit nemůže ;).

  • Nakupujte použité věci a oblečení 

K čemu jsou zbrusu nové věci? Ty použité plní úplně stejný účel (pokud nejsou rozbité samozřejmě). Je to opět jen v nás, že si myslíme, že nové je lepší a když na to máme tak proč si kupovat věc z bazaru. Jde ale o to, že když si budou všichni kupovat stále jen nové věci a ty staré vyhazovat, tak tím tvoří spousty odpadu a zase zbytečného.... zamyslete se tedy prosím, jestli opravdu potřebujete nové tričko a nebo si můžete koupit jedno moc pěkné v sekáči (často tu můžete narazit na pěkné kousky a někdy skoro nenošené).

  • Starejte se o své věci 

Jedním ze základních bodů, jak snížit svůj vytvořený odpad je, aby věc dlouho vydržela. Toho docílíte tak, že se o ni budete starat, udržovat ji a opravovat. 

  • Noste si vlastní láhev na pití 

Tohle je opravdu užitečný zvyk, za který jsem ráda, že jsem si ho navykla dodržovat. Žízeň vás může přepadnout kdekoli, proto u sebe neustále noste vlastní láhev s vodou, abyste si nemuseli kupovat petku v obchodě. Zase tím ušetříte místo v koši (samozřejmě myslím v koši na třídění plastu ;)).

  • Nepoužívejte igelitky 

Není to ekologické, pěkné, trhají se a nakonec stejně skončí jako odpad. Aspoň jeden z těchto důvodů vás musí přesvědčit, abyste začali používat látkové tašky :D. 

  • Nepoužívejte igelitové pytlíky 

Tohle už je trochu náročnější bod. Já sama se o zero waste snažím už skoro rok a stále domů sáčky nosím. Ale vy s tím třeba nebudete mít takový problém jako já;). Základem je mít zásobu látkových nebo alespoň papírových sáčků. Pokud nechodíte pro pečivo a zeleninu do supermarketu, tak na trzích jsem se ještě nesetkala s tím, že by měl někdo problém, že nepoužívám jejich igelitové pytlíky. Tak to taky zkuste ;)

  • Jednoduší úklidové prostředky 

Tady už trochu narážím na domácí výrobu, kterou jsem do těchto základních 10 bodů úmyslně jinak nedávala. Ale úklid pomocí vody, mýdla, jedlé sody a octa mi přijde natolik jednoduchý, že to ani jako domácí výrobu nepočítám. Na internetu máte k úklidu pomocí těchto základních surovin nekonečně mnoho rad.... například zem umývat teplou vodou s octem, na nádobí místo jaru použít jedlou sodu (tou vyčistíte skoro všechno co vás doma napadne). Takže pokud chcete začít doma uklízet bez chemických balených přípravků, tak si kupte velké balení jedlé sody a láhev octa ;)

  • Kupujte nebalené potraviny  

Přemýšlela jsem, zda toto pravidlo mám v seznamu uvádět. Pokud s bezodpadovým životním stylem začínáte, tak pro vás asi bude nejdřív těžké najít místa, kde si můžete koupit nezabalené jídlo, obzvlášť pokud nejste z velkého města, kde se tyto možnosti začínají objevovat. Já i po roce stále ještě narážím na alternativy, jak se vyhnout různým baleným potravinám. Nesmíte to ale hned vzdávat a zkuste se neustále zajímat o možnosti jak udělat nákup co nejvíce zero waste ;)

  • Naučit se říkat NE! 

Poslední neméně důležité pravidlo, které je dobré si osvojit, pokud chcete snížit svou spotřebu odpadu. Největším lákadlem jsou pro nás asi věci zadarmo, které často někdo nabízí (při různých kampaních, akcích apod.). Vesměs jsou to zbytečnosti, které nakonec skončí v koši.....Nebo v obchodech se mi stává, že mi chtějí nákup dát do tašky. Možná tomu nebudete věřit, ale pokaždé když tuto tašku odmítnu, tak ze sebe mám moc dobrý pocit :D




1 komentář:

  1. Taky se snažím neplýtvat. Jak s oblečením, tak i s jídlem. Nedávno jsme si nechávala nově potisknout tašku, potiskem z https://www.colorfactory.cz/potisk-tasek-latkove-tasky/ a taška s potiskem vypadá jako nová a navíc je originální.

    OdpovědětVymazat