čtvrtek 28. dubna 2016

Obědová inspirace 1

Díky měsíčnímu sledování svých odpadků jsem zjistila, že většina z toho co vyhodíme pochází z nákupu jídla. Proto jsem se rozhodla, že se na tuto oblast teď zaměřím. Chtěla bych hlavně všem ukázat, že zero waste lifestyle nemusí být až tak problematický a že opravdu máte možnosti co si koupit k jídlu. O tom mají totiž lidé, s kterými o nulovém odpadu mluvím největší pochyby. 

Protože ráda vařím, tak mě napadlo, že sem občas přidám pár typů co si bez odpadu uvařit. Snad to někoho inspiruje a alespoň občas si uvaří tak, aby při tom nemusel nic vyhodit do koše:)

Pečené brambory s....

Můj momentální favorit:)
Brambory si můžete opéct s čímkoli vás napadne, nebo co máte po ruce. Já k nim vždycky upeču sezónní zeleninu (řepa, mrkev, cibule...), nebo třeba žampiony. Vše nakoupím na trhu do vlastního obalu ;).
Příprava je také pokaždé jiná. Někdy to všechno nakrájím, hodím na plech, pokapu olejem a posypu kořením, na které mám zrovna chuť. Jindy zase udělám marinádu a brambory v ní vyválím. Můžete kombinovat různé chutě, udělat si křupavé tenké brambůrky, nebo jen lehce opečené brambory..... možností je spousta, ale vždycky si určitě pochutnáte:)

Zeleninové raw rolky

Nej jídlo minulého měsíce:)
Velice jednoduché jídlo, které můžete servírovat na oslavě jako jednohubky, ale nasytí vás i na oběd. Obal je udělaný z cukety (nastrouhaná na plátky pomocí obyčejné škrabky na brambory) a uvnitř je zelenina, kterou jsme měli zrovna doma (mrkev, okurka, salát, špenát, kedlubna) a domácí cizrnový humus (recept například ZDE). Ten teda není úplně raw, ale bez něj by to bylo na mě moc suché :D
Na vitariánské stravě se konzumuje hlavně zelenina a ovoce a jelikož se snažím jíst sezoně a lokálně, tak jsem zjistila, že tato strava pro mě není úplně nejvhodnější. Když se podíváte na jakékoli video nebo raw jídelníček, tak tam převažuje exotické ovoce. Teď už se nějaká ta zelenina objevuje, ale před měsícem opravdu nebylo co jíst, takže jsem musela udělat chvilkovou výjimku a kupovat i dováženou zeleninu. Ale zase jsme měli takový odlehčený zeleninový jídelníček, to taky někdy není naškodu, ale spíš až teď kdy už nějaká zelenina roste :). 

Ravioli se špenátem

Ravioli se mi nějak rozblemtli a nakonec z většiny byli spíš takové špenátové kuličky..... na fotce je těch pár povedenějších :D

Těsto jsem dělala jen z mouky, vody a oleje ve strojku na špagety, má funkci i na výrobu raviol. Jde to ale i bez přístroje a možná to bude i lepší (nebude se to tak rozblemtávat).
Náplň je z uvařeného špenátu (mražený, koupený na váhu v Tescu). Teď se dá pořídit i čerstvý špenát, nebo si můžete udělat jinou náplň z čeho vás napadne, co se dá koupit nebalené.....

Mrkvová omáčka s rýží a robi




Robi se většinou prodává balené, takže to není úplně typický příklad jídla, které si můžete připravit bez odpadu...... Já si nakoupila pár kilo do zásoby v potravinové bance. Tam se to objedná ve velkém a každý si pak vezme kolik chce. Místo robi si můžete udělat domácí seitan, nebo třeba luštěninové karbanátky....
Mrkvová omáčka- na oleji se osmahne cibulka a přidá se nastrouhaná mrkev (cca 1/4kg) s trocha vody. Až mrkev změkne, tak ji rozmixujeme a přidáme koření (sůl, kurkumu). Podle toho jakou chcete konzistenci, tak dolíváte vodu, nebo smetanu. Na internetu najdete na mrkvovou omáčku plno přesnějších receptů;).

Dušené žampiony na cibulce s bramborovou kaší a zelím


Tohlé mňamózní jídlo jsem zmiňovala u nejlepších věcí měsíce Února , příprava není složitá a každý ji asi zvládne i bez receptu, ale tak pro úplnost ho sem taky dávám:)

Bramborová kaše: uvaříme brambory a rozmixujeme s mlékem (já použila doma vyrobené ovesné mléko).
Žampiony: na oleji osmahneme cibulku (na 2 porce jsem použila půlku takové střední cibule), přidáme žampiony nakrájené na plátky a posypeme kořením dle chuti.


Cizrno-špenátové curry

Možná to nevypadá zrovna lákavě, ale chuťově je to výborné

Na tohle skvělé jídlo jsem našla hned několik receptů, ale už si bohužel nevzpomínám, který z nich jsem použila. Základem je uvařená cizrna smíchaná se špenát a rajčatovým protlakem. A samozřejmě koření. Jednoduché, chutné a bez zbytečného odpadu:)


Brzy přidělám další jídla a pokud i vy máte recept na jídlo bez vytvoření odpadu, tak budu moc ráda když se o něj se mnou podělíte:)

středa 27. dubna 2016

Události a akce- Květen

Neměla jsem teď moc čas hledat, co vše se příští měsíc bude dít, takže jestli ještě na něco narazím v průběhu měsíce, tak to sem doplním. Případně mě můžete doplňovat vy :)

Trhy, bazary, apod.

  • 3. a 17.5 Pravidelný výprodej skladu Veronica
  • 4.5 Hadrárna vol. XXXIV.
  • 13.-14.5. Festival chřestu na Zelňáku
  • 14.5 Bleší trhy Alfa pasáž Brno
  • 14.5 Food park trhy
  • 21.5  Tématický bazar Veronica v Moravské galerii- Retro party


  • A abych tu neměla jen nakupování, tak i něco sportovního:



    A ještě jsem narazila na jednu přednášku, která mě zaujala:




    sobota 23. dubna 2016

    My trash (3. týden)


    Tak konečně už jsem se svými odpadky spokojenější :D. Pořád mám sice co zlepšovat, ale myslím, že na rozdíl od minulých týdnů toho mám teď na vyhození opravdu minimum. Jen si nejsem úplně jistá, jestli je to tím, že jsem při nákupech opravdu myslela na to, že nechci žádné obaly, nebo tím, že jsme byli od středy na výletě a ne úplně všechno co by mělo tvořit náš odpad jsem si schovala nebo zaznamenala.....

    V pátek jsem šla jako vždy na větší nákup. Tentokrát jsem byla opravdu svědomitá a nakupovala jsem vše opravdu bez obalů. Vzala jsem s sebou i ségru abych jí taky trochu nadchla pro zero waste nakupování :D.
    Snažila jsem se to celé i natáčet (trhy, obchod, nabírání surovin do vlastních obalů....), ještě jsem se nedívala zda to bude použitelné, ale jestli jo, tak bych z toho ráda udělal nějaký sestřih, ať se můžete podívat jak takové bezobalové nakupování vypadá:). Nejdřív jsme tedy byli na trhu pro ovoce a zeleninu. Tam měla sestra velký problém, protože jsem jí dovolila koupit jen to, co je pěstované u nás (plus malou výjimku jsme udělali u slovenských ředkviček). Nakonec jsme toho nakoupili celkem dost a byla jsem ráda, že tu nejsem sama, protože bych to asi neodensla :D. Potom jsme zašli k Měnínské bráně a nakonec ještě do Sklizena. Od tam jsem si odnesla jediný odpad z celého nákupu- sáček od másla.

    V sobotu jsem doma žádný odpad nevyprodukovala, ale zato jsem ho plno posbírala:). Zúčastnila jsem se totiž akce Ukliďme Česko a byla jsem pomáhat při likvidování odpadků na Sportovním nábřeží V Brně.
    Byli jsme na to jen tři, takže to zabralo pár hodin, ale sesbírali jsme toho myslím dost ....Ještě se nějaké úklidové akce budou konat, takže jestli jste to propásli minulý víkend, tak se můžete připojit tento nebo ten příští :)


    V neděli jsem se sestrou navštívila Factory Fashion Market. Měli tam opravdu pěkné kousky oblečení, ale na mě to bylo moc drahé (jsem zvyklá na ceny ze sekáčů a bazarů no....) a ani jsem nijak nutně nic nepotřebovala.... takže jako na každé akci jsem si koupila jen něco k jídlu :D, výborné veganské cupcake. Jen jsem v tu chvíli nemyslela na to, že je v papírovém košíčku.... vyhazovala jsem ho po cestě, takže ho nemám na fotce ani není započítaný v gramáži odpadků.......
    Odpoledne jsme šli s přítelem na brusle (letos poprvé :)) a stavili jsme se na jídle. Dala jsem si kukuřici, myslela jsem si, že to bude normální vařený klas, ale byla to bonduel kukuřička v papírovém kelímku, takže další odpad letěl do koše.....příště se budu ptát, co myslí vařenou kukuřicí.....
    Tento ne úplně vydařený den (co se týče odpadků) jsme završili nákupem v Albertu (kola, mražená kukuřice, baby špenát, sýr, pečivo). Vše samozřejmě balené......

    Pondělí a úterý probíhali přípravy na cestu. Jeli jsme za přítelovým tátou do lázní a pak k jeho prarodičům. Zjišťovala jsem tedy odjezdy vlaků, kam se půjdeme najíst, kreslila jsem mapy, koukala jsem co je v okolí zajímavého apod. Na nákupy nebyl čas:)

    Ve středu jsem tedy vyrazili do Hranic na Moravě a konečně jsem i já musela ocenit chytré telefony. Objednali jsem si totiž jízdenku na vlak předem a nemuseli jsme kupovat papírovou, jen stačilo ukázat kód na mobilu..... 
    Na oběd jsem nám v Hranici našla úžasné bistro Ewyn, pokud tu někdy budete určitě do něj zajděte. Vyberete si tu jídlo jak s masem, tak i bez (my si dali tortili). Měli tu i skvělou nabídku nápojů (já si dala jablečný džus a přítel smoothie s limetkou a mangem). Jen jsem se zase zapomněla zeptat na brčko, takže jsem samozřejmě každý jedno dostali. Příště na to už fakt musím myslet a říct, že ho nechci....Když jsme dorazili do lázní, tak jsem museli nakoupit lázeňské oplatky. Tady jsem dopředu věděla, že jsou balené, ale chtěli jsem prostě udělat všem radost a přivést rodině něco dobrého z lázní....Taky jsme si tu načepovali minerální vodu (to už do vlastní láhve). Odpoledne jsme byli na výletě, takže už žádný odpad:)
    Večer jsme dorazili na Vsetín k přítelově babičce a dědovi. Dva dny jsme u nich jedli, takže musím počítat, že z toho vznikl nějaký odpad, nechtěla jsem je ale žádat, aby mi všechny obaly schovávali, že si je chci vyfotit a zvážit, už tak si myslí, že jsem podivín, když nejím maso :D. 
    Ve čtvrtek jsme si udělali výšlap na Malý Javorník. Byl to celodenní výlet, takže jsme s sebou měli svačinku- rohlíky, zeleninu, ovoce, Fidorku, vše jsme dostali od babičky, my si koupili až pití a buchty na zpáteční cestě. 

    V pátek  jsme se vraceli vlakem domů (jízdenku jsem zase měli objednanou přes telefon). Ale to už patří do dalšího týdne, takže o tom příště :)

    Zde mám zase celkový souhrn týdenních odpadků:

    Komunální opad: obal od kukuřice, sýru, Fidorky a skořápky od oříšků (nevím jestli by si s tím poradili žížalky, takže to raději hodím do smíšeného odpadu)
    Celková váha je 411g (400 jsou ty skořápky), bez nich je to teda celkem málo :)
    plus k tomu ještě ale musím připočíst špinavý papírový košíček, kelímek od kukuřice, brčka a všechny obaly od jídla, které jsem projedli na Vsetíně.




    Papír: roztrhaný sáček, v kterém jsem měla mrkve, lístek (dětský, ani nevím jak se u nás doma objevil :D ), spodní obal od makové buchty, popsané papíry a jeden letáček
    Celková váha: 68 g, ještě jsem tu zapomněla ale na všechny účtenky a lístky z vlaku (když jsme jeli na Vsetín a na výlet na Javorník)




    Plast: láhev od coca-coli, Kubíka a mléka (to jsem dostala), obaly od makové buchty, špenátu, tofu a raw tyčinky (také jsem dostala)
    Celová váha: 150 g


    Sklo: skleněný odpad moc nemívám, protože si všechny nádobky schovávám a využívám, ale na lahvičku od javorového sirupu jsem nenašla uplatnění, takže ji zrecykluji...
    Celková váha: 238 g





    Dohromady to dělá 867 g, což sice zní hrozně, ale musím brát, že půlka z toho jsou skořápky od vlašáků a 238 g je sklo od sirupu. Takže myslím, že je to celkem dobrý výsledek, i když v tom nemám započítaných těch pár kousků, co jsem vyhodila jinde...

    Mám teď před sebou ještě poslední týden sledování svých odpadků, tak doufám, že bude ještě lepší než tento:)

    čtvrtek 14. dubna 2016

    My trash (2. týden)


    Tak tenhle týden byl totální katastrofa!!!!

    Představovala jsem si, že už budu natolik poučená ze zbytečných nákupů, že plastových obalů bude znatelně méně, než týden předtím. Ale opak je pravdou. 

    V pátek jsem toho vyhodila asi nejvíc. Ze čtvrtečního nákupu- obal od toustů, sýra a tetrapaková krabice od juicu. Taky jsme dojedli grahamky, brusinkové sušenky a halva tyčinku (to vše jsem dostala od babičky k promoci). A ještě plastový obal od jednoho z přání......Také mi začali mé dny, což by normálně znamenalo spousty odpadu,ale naštěstí mám tento problém už pár měsíců vyřešený menstruačním kalíškem :)

    Přes víkend to byla také hrůza, co se týče odpadků :/. Dopoledne a přes oběd jsem byla u babičky, hlídala sestřenice, tak jsem je přišla trochu zabavit aby pořád neseděli u počítače.
    Rizikem takových návštěv snad u každé babičky je to, že si 100% odnesete nějaké laskominy :D. Kromě buchet, za které jsem byla ráda, to tentokrát byli čokoládky z bonboniéry Merci a zbytek bonboniéry s Mozartovou čokoládou.

    Odpoledne jsem se zastavila v dobročinném bazárku. Pořídila jsem si tu "novou" sukni a žabky, abych ty co mám teď půjčené konečně mohla vrátit sestře :D. Pak jsem prošla bleší trh, ale tady jsem si nic kloudného nevybrala. Nakonec jsem ještě chtěla zajít na bazar nadace Veronica, ale asi jsem přišla už moc pozdě, protože jsem žádný nenašla :/. Večer jsme doma čekaly návštěvu, takže přítel šel nakoupit, protože se mu nepozdával můj návrh, že budeme servírovat vánoční cukroví, kterým jsem byla toho dne obdarována. Takže po sobotě přibil do krabice obal od tyčinek, lupínků, petka od pití, obal od sýra a síťka od pomerančů.......

    Neděli jsem měla trochu hektickou, takže na plánování nákupu nebyl čas. Dopoledne jsem jela zase k babičce. Měla jsem tam jet původně až po obědě, takže jsem si před cestou zašla koupit něco rychlého na přípravu, bohužel mě nenapadlo nic lepšího než balené tofu.....Stejně jsem nakonec na oběd měla šulánky s mákem.....Tofu jsem si udělal s sebou na sváču na odpoledne, kdy jsem šla hlídat. Takže z neděle jen jeden obal, jupíí:)

    V pondělí jsem šla doplnit zásoby ovesných vloček do potravinové biobanky (určitě o ní ještě napíšu víc). Vybavila jsem se plátěnými pytlíčky a provázky a těšila se na nákup, u kterého jsem věděla, že z něj domů určitě nedonesu žádné obaly:). V potravinové bance je totiž v podstatě povinností nakupovat do vlastního. Je to jedno z mála míst, kde si připadáte normální, když začnete vytahovat z batohu pytlíčky a zavařovačky, do kterých si plníte jídlo.....Pak jsem se ještě zastavila pro pečivo a jablíčka (také zabaleno do vlastního). Z tohoto dne mám tedy moc dobrý pocit:)

    V dalších dnech žádné výrazné nákupy nebo události znamenající nějaký velký přísun odpadu nebyli. Dnes už také žádný nákup neplánuji..... Jen o jedné věci se ještě zmíním- instantní polévky. Nejenže je z toho plno odpadu, ale když je přítel donesl na oběd, tak jsem si konečně uvědomila jak strašně se poslední dobou stravujeme. Ty polévky byli už úplný vrchol. Můžu si říkat, že je to tím, že teď nemáme troubu ani sporák, ale kdybych chtěla, tak se to dá určitě vymyslet jinak, abychom se necpali jen pečivem a teď i instantním jídlem......Snad to bude už od zítra lepší, to už budeme mít zapojenou alespoň elektrickou troubu....

    Musím říct, že tento týden byl pro mě velice poučný, nebo tak nějak bych to nazvala. Až teď jsem si pořádně uvědomila, že se musím jídlem (přípravou i nakupováním) více zabývat a to nejen kvůli odpadu, ale i kvůli zdraví. Budu víc času věnovat plánování nákupů (aby přítel nemusel dělat spontánní nákupy v Albertu :D) a přípravě zdravých a dobrých jídel. 

    Ty dva týdny, kdy jsem sledovala odpad, který doma produkujeme mi jasně ukázaly, že valná většina toho co vyhodíme je z nakupování jídla, takže na tuto oblast je potřeba se důkladněji zaměřit !!!!


    Zde je ještě přesný přehled obsahu mé bedýnky na odpadky:

    • odpad, který nelze recyklovat:obaly od Merci čokoládek, Mozartovi čokolády, psích dobrot, instantních polívek, šunky, halva tyčinky, veganského sýra, vnitřní obal od čokolády, 2 špinavé ubrousky a obal od kebabu.
            Celkem 58 g




    • papír: krabička od Mozartovi čokolády, účtenky, kousky popsaných papírků, krabička od léků a vrchní obal od čokolády
    Celkem 58g






    • plast: obaly od sýrů, tyčinek, instantních polívek, datlí, toustů, grahamek, brusinkových sušenek, lupínků, tofu, síťka od pomerančů, obal od přáníčka, 2 pet láhve, 1 tetra-paková krabice, vnitřek od Mozartovi bonboniéry

             Celkem 228 g



    Dohromady tedy náš (dvoučlená domácnost) týdenní odpad tvořil 344g, což je o 156 g víc než minulý týden a i objemově je toho víc....

    Doufám, že se příští týden polepším. Když jsem koukala na záznamy jiných lidí, kteří si dokumentovali svůj týdenní odpad, tak toho měli o dost méně. Snad se tedy i já mnohem více přiblížím myšlence zero waste :)

    pátek 8. dubna 2016

    My trash (1. týden)

    Tak mám za sebou 1. týden bez odpadkového koše. Musím říct, že jsem sama se  sebou nespokojená, čekala jsem, že mi to půjde líp ......Vše jsem celý týden dávala do krabice a dnes jsem to roztřídila, nafotila a zvážila.

    Jak tedy celý týden probíhal?


    V pátek to začalo slibně, byla jsem na větším nákupu a pořádně jsem se na něj připravila. Nejdřív jsem zašla na Zelný trh pro jablíčka ( ty sem si dala do plátěného pytlíčku), pak jsem navštívila Zdravou výživu u Měnínské brány, kde mají potraviny na váhu. Tam jsem využila své starší papírové obaly, což byla ovšem chyba. Hlavně u kuskusu, sáček se mi totiž protrhl a kuskus se v batohu vysypal.... poučení pro příště- na sypané věci už jen látkové sáčky!!! pak jsem ještě zašla do Sklizena pro pečivo (to se naštěstí nemá jak vysypat, takže tady papírové sáčky nevadí ;)), jogurt (ve vratném obalu) a máslo (to je bohužel balené v igelitovém sáčku:(). Jediný odpad z mého nákupu byl tedy sáček od másla.....

    Přítel si pak ještě šel koupit čaj- velkou plechovou pikslu. Nejdřív se mi to líbilo, sypaný čaj ve znovupoužitelné dózičce je přeci fajn. Jenže po otevření dózy na nás vykoukl další obal. Takže další ponaučení- vždy si ověřit co dalšího se skrývá pod prvním obalem! K pátečnímu odpadu jsem ještě musela přidat obaly od zelných salátů a tortil. Ty jsem kupovala už dřív, ale musím počítat vše. Možná se můžu trochu obhájit tím, že saláty i tortili byli koupené už s blížící se dobou konce trvanlivosti, takže by se stejně vyhodili......Další odpad mi vznikl, když jsem u přítelových rodičů pekla musli. Nechtěla jsem jim moc upatlat plech, tak jsem použila pečící papír...... večer jsme pak ještě dopili jahůdkový čaj, takže na hromadu dnešních odpadků přibil ještě pytlíček od čaje (původně pokládaný za papírový). Po prvním dni, ač jsem si u nákupu dávala pozor, toho mám na vyhození celkem dost :/



    V sobotu jsme byli celý den pryč, neplánovala jsem žádný větší nákup, takže jsem předpokládala, že budu mít i den, kdy nepřidám žádný odpadek. Ale nestalo se:(. V 10 jsem ještě na chvíli zaběhla na Food Park. Bohužel jsem tam byla moc brzo a jen na skok, takže jsem to tam nemohla pořádně obkouknout (snad příště...). Většina stánků mi ale přišla, že nabízí už zabalené produkty. Zastavila jsem se jen u pečiva, které jsem si samozřejmě nabrala do svého plátěného pytle (prodávajícím to nijak nevadilo). Bylo tu i pár stánků s dobrotami (dortíky měli už ale předpřipravené na papírovém tácku). Zeleniny jsem si žádné nevšimla, ale je možné, že se tam později objevila...Jinak jsem se nikde moc nezastavovala, měla jsem jen pár minut.

    Po bleskové návštěvě Food Parku jsme jeli do Uherského Hradiště na poslední badmintonový zápas. Na cestu jsem se samozřejmě připravila, abych si nemusela kupovat nic na sváču a občerstvení. Nakrájela jsem si do ešusu jablíčka z včerejšího nákupu (byla výborná), do pytlíčku zabalila oříšky a ještě jsem měla pečivo z Food Parku. Samozřejmě jsem s sebou měla i láhev s vodou. Na oběd jsme zašli do pizzerky, tam asi musím počítat, že nějaký odpad vznikl při výrobě mé pizzy :/. Alespoň jsem nezašpinila žádný příbor a nevzala si papírový ubrousek....Odpoledne jsem si v Hradišti udělali menší výlet a vypadalo to, že se domů vrátím bez jediného smetí.... Jenže po cestě domů jsme se ještě zastavili na Buchlově a tam jsme si u stánku dali hranolky :( Za to se fakt stydím, prostě mi v tu chvíli nedošlo, že to není žádná restaurace a že ty hranolky dostaneme v plastové mističce a s plastovou vidličkou :/

    V neděli jsem dopoledne dělala nějakou práci a odpoledne jsem byla na výletě s pejskem. Žádné nákupy, žádné restaurace a žádný odpad:). Možná jsme díky tomu měli trochu odbyté jídlo. Celý den jsme pojídali jen ovoce, zeleninu, oříšky a chleba s marmeládou nebo pomazánkou. Ale myslím, že to vůbec ničemu (a hlavně nikomu) nevadilo.

    Další den jsem se nákupům také úplně vyhnula. Jen přítel neodolal a šel si koupit minerálku a nějaké dobroty....Takže do krabice s naším týdenním odpadem přibyla pet láhev a obaly od makovce a čokolády. Já pak večer přidala ještě vstupenku z festivalu Jeden svět. Myslím ale, že promítání za to stálo;)

    V úterý jsme kupovali jen buchtičky (do igelitového sáčku). Také jsem zapomněla zaznamenat několik účtenek, které se mi v krabici začali objevovat. První den jsem dostala jen ve zdravé výživě jinak na stánku a ve Sklizenu ne, i přítele se v jiné zdravé výživě, kde kupoval čaj zeptali zda účtenku chce. Máme tu tedy zatím účet z pizzerie, zdravé výživy a pak dva ze samošek.

    Ve středu jsem měla s babičkou sraz v hypermarketu Albert, chtěla mi koupit nějakou kytku k promoci (v květináči;)). Když už jsem tam byla, tak jsem si řekla, že zkusím udělat nákup. Chtěla jsem otestovat zda je možné nakupovat bez odpadu i v supermarketu. Po důkladném zkoumání jsem došla k závěru, že to možné není. Na váhu tu měli jen sladkosti, ale nenašla jsem nic co by neobsahovalo buď želatinu z prasete nebo palmový olej. Takže tohle sice oceňuji, ale pro mě to bylo stejně nepoužitelné.....Jediné co tu bylo ještě nebalené bylo ovoce, zelenina (a to taky z větší části ne) a pečivo. Jenže ve velkých obchodech nesmíte tyto produkty dávat ani do papírového sáčku, takže taky nepoužitelné. Já na to teda byla připravená a vzala jsem si použité igelitové pytlíky z domu, ale jako stálé řešení to takhle dělat určitě nechci. Z balených produktů jsem se dívala hlavně po sklu. Toho tu měli celkem dost, hlavně zpracovanou různou zeleninu a ovoce. Nakonec jsem si stejně odnesla většinu věcí zabalených (sýry, čokoládu). Beru tento nákup jako zkušenost, že v těchto obchodech nakupovat opravdu nejde.

    No a včera jsem ani nepočítala, že vyváznu bez odpadků:). Měla jsem promoci a sjela se celá rodina. Od každého jsem dostala přáníčka (ty vyhazovat nebudu, takže to ani do odpadu nepočítám ;)), obálky (ty zkusím ještě použít) a jednu kytici (byla zabalená do papíru, ten jsem usušila a myslím, že půjde použít jako balící papír na dárky). Ještě jsem byla obdarována taškou plnou dobrot. Včera už jsme stihli slupnout kešu oříšky a bazalkovo-rajčatové chipsi. Všechno bylo v plastovém obalu (alespoň, že obaly zůstaly čisté a můžu je zrecyklovat). Večer ještě přítel dostal chuť na juice a tousty, tak si skočil nakoupit. Ze čtvrtka mám tedy malou hromádku plastů.....

    Za celý týden pak ještě musím k odpadu započítat spousty pytlíčků z venčení. To jsem bohužel zatím nevymyslela, jak to dělat jinak. Nechávat to na ulici nechci, takže jsem si řekla, že až vypotřebuji tu hromadu igelitových sáčků co máme doma, tak si pořídím alespoň šetrnější papírové. Víc nevím co bych mohla udělat :(

    Když jsem teď začala třídit vše co se jsme za týden nashromáždili v krabice odpadků, tak je v ní ještě pár věcí, které jsem ve svých zápiscích vynechala. Takže zde je celkový součet našich týdenních odpadků, rozdělený na komunální odpad, papír a plast:

    Odpad, který nešel recyklovat naštěstí nebyl až tak markantní. Obsahoval jen použitý pečící papír, mastný papírový ubrousek, obal od čaje, obal od koření a podivný obal, ve kterém měl přítel zabalená nová sluchátka. Ten jsem nedokázala určit jestli se může recyklovat s plastem, tak jsem ho raději dala také do komunálního odpadu.
    Při třídění svých odpadků jsem učinila velice nemilý objev :/. Došli nám 2 čaje, které byli sypané na váhu do malých pytlíčků. Chtěla jsem je dát automaticky k papíru, ale pak jsem obal začala více zkoumat a pitvat a zjistila jsem, že je tvořený hned třemi vrstvy materiálu (papír, hliník a plast). Navíc ten hliník byl tak přilepený na plastu i papíru, že jsem ho po chvíli zuřivé snahy jednotlivé vrstvy oddělit hodila do nerecyklovatelného smetí......


    Celkově tedy komunálního odpadu  v naší domácnosti vzniklo za týden 37 gramů.

    Papíru bylo též celkem málo, na váhu v podstatě úplně stejně (38 gramů).

    Do této kategorie jsem vytřídila všechny účtenky, prošlý kupón na šalinkartu, vnitřek balení od tortil, leták od kovového odkapávače, který mi koupila babička a pár popsaných papírů (z těch ještě odstřihnu malé kousky, které zůstaly nepopsané a využiji je na poznámky).



    No a nakonec tu mám plast, ten, jak se dalo očekávat, zabíral nejvíce místa v krabici :/

    Patří sem (zleva od vrchu) krabičky od salátů, igelit od odkapávače, obal od sýru a od másla, petka, mistička a vidlička od hranolek, 2 obaly od čokolády, obal od makovce, kešu oříšků, tortil, lupínků a baby špenátu.

    Dohromady to dělá 113 gramů plastového odpadu. S touto položkou jsem opravdu nespokojená. Kromě těch věcí, které jsem dostala (odkapávač,kešu a lupínky), byli ostatní nákupy plastu zbytečné. Možná by se dal ještě prominout ten sýr a ty prošlé věci (saláty a tortila). 


    Celkově se nám tedy doma nashromáždilo 188 g odpadu. Nepočítám do něj bioodpad, který dávám žížalkám (tento týden ho moc nebylo, tak 2 takové vaničky, která je na fotce odpadu z prvního dne) a pak tu také samozřejmě nejsou započítány psí exkrementy......

    Jak bych tento týden tedy zhodnotila? 
    • Stále kupujeme celkem dost zbytečných věcí v plastu
    • Musím doma připravovat víc dobrot, aby se nemuseli kupovat ty balené 
    • Do všech tašek si dám alespoň jeden plátěný pytlík, pro případ neplánovaného nákupu. 
    • Taky se budu důkladněji vyhýbat rychlím občerstvením a stánkům s jídlem, kde je jasné, že bude jídlo podávané v plastu
    • Nebudu chodit nakupovat do supermarketů
    • Dám si u každé věci pozor z jakého je materiálu a zda se nějaký další neskrývá i pod vrchním obalem

    čtvrtek 7. dubna 2016

    Best of Březen 2016

    Sice se mi už takhle večer nechtělo otvírat počítač, ale řekla jsem si, že dnes tento článek prostě dopíšu......Takže tu mám další seznam toho nejlepšího co jsem minulý měsíc četla, viděla, navštívila, snědla a koupila ;)

    Kniha-Od Noemovy archy k Titaniku a zase zpět (Pavel Nováček)


    Kniha je braná jako zamyšlení se nad naší budoucností. Někdy je to až trochu děsivé, co nás nejspíš čeká. Jsou zde uvedeny různé scénáře a koncepty s tím, že závisí jen na nás samých, který z nich se nakonec naplní..... Je zde hodně rozebírána potřeba udržitelného rozvoje, nebo spíše už jen udržitelného ústupu.....Pro zamyšlení se nad touto problematikou je to dobrá a ne příliš dlouhá kniha:)

    Nákup-Tričko Zvířata jsou moji přátelé


    Mám hrozně ráda trička s nápisy, které se týkají ekologie, jídla a zvířat. Je to jediné oblečení, které si občas koupím fungl nové. Většinou to prodává nějaká organizace, takže to beru tak, že jim tím nákupem alespoň trochu přispěji na jejich činnost......Tohle jsem si pořídila na Veganfestu (všechny přednášky a workshopy jsou zadarmo, tak jsem to brala jako vstupné). Bylo hodně těžké vybrat jen jedno, ale nakonec jsem zvolila to, které vidíte na obrázku. Líbí? :)

    Jídlo- Zeleninové raw rolky


    Jelikož máme na opravě troubu i se sporákem, tak se teď stravujeme z části vitariánsky :D. Z pár receptů, které jsem zkoušela mi nejvíce chutnaly zeleniové rolky. Kromě zeleniny jsem do nich mázla trochu humusu, aby to nebylo tak suché a byli moc dobré :). Dokonce i pěkně vypadaly, což se mi u jídel moc často nestává :D

    Dobrota- Ořechové raw košíčky


    Původně jsem chtěla dělat dort, ale pak jsem si řekla, že košíčky budou jednoduší :D. Už přesně nevím recept, ale byli to jen rozmixované oříšky, ty se napěchovali na stěnu, náplň byla myslím z kešu (takový krém, ten se hodně roztékal) a vršek byl z rozmixovaného ovoce. Nechala jsem to chvíli v mrazáku aby to ztuhlo, ale i tak to bylo po chvilce tekuté, takže bylo lepší to vyjídat lžičkou. Byla to naprostá delikatesa, kterou si určitě zas brzo udělám (jen ten krém zkusím asi vymyslet jinak.....).

    Akce- Veganfest


    Veganfest probíhal skoro celý měsíc a opravdu jsem si ho užila. O víkendech jsem chodila na přednášky -důležitost vitaminu B12, veganství je normální a hlavně jsem se těšila na přednášku o konceptu nulového odpadu. 
    Kromě takových těch obecných věcí a základů, co by měl každý dělat aby snížil svůj odpad, jsem se dozvěděla plno zajímavostí. Třeba, že silikonové formičky na pečení asi na první dvě použití pouští do jídla barvu, že plast má vliv na neplodnost, karton že je velice špatný na recyklaci a o kompostování toho tam bylo hodně řečeno......také jsem si poznamenala jeden číselný údaj- v roce 2014 připadlo 310 kg odpadu na jednu osobu. Což je o hodně víc než bylo před deseti lety, ale zase to prý konečně začíná klesat (v roce 2011 to bylo 320 kg/osobu). Taky se nás paní přednášející na začátku zeptala, kolik z nás si přineslo vlastní nádobí (během přednášek byli na místě totiž  i stánky s jídlem). To jsem se hodně zastyděla, že já je nemám :/. Příště jsem se ale polepšila a donesla si talířek i vidličku :). 
    Přednášky z festivalu budou postupně přidávány na youtube kanál veganfestu, takže jak se tam tato o nulovém odpadu objeví tak vás určitě upozorním, ale už teď se můžete podívat na starší ročníky......
    Kromě přednášek se během všedních dnů konaly i jiné události, jako kurzy vaření (ty jsem letos bohužel promeškala), promítání, nebo DIY workshop kosmetiky. Z něj jsem si odnesla recept na balzám na rty, měsíčkovou mast a mýdlo :)
    Škoda, že tento festival bývá jen jednou ročně, už teď se těším na další :)

    Film- Cowspiracy


    Je to sice další film zaměřený na veganství, ale tentokrát je to především z ekologického hlediska. Pokud jste si nejedení masa a všech živočišných produktů nespojovali s udržitelným způsobem života, tak po shlédnutí tohoto filmu určitě budete. Dozvíte se kolik vody, vypěstovaných potraviny a půdy je spotřebováno na živočišnou výrobu, kolik špatných látek se díky tomu dostává do ovzduší, půdy i vody. Z filmu vám jednoznačně vyplyne, že pokud se snažíte žít šetrně k přírodě, šetříte s vodou, elektřinou, nejezdíte autem, atd, ale jíte živočišné produkty, tak je vaše snažení úplně zbytečné. Opravdu doporučuji tento film zhlédnout. 
    Co bylo na tomto snímku také velice zajímavé, bylo to, že se o tuto problematiku nechce nikdo zajímat, ani velké ekologické organizace. Že by ze strachu?

    Místo- Hospůdka a kavárna VERBENA


    Nový objev mé mamky. Malinká hospůdka v lužáneckém parku, kde mají výtečná meníčka za dobrou cenu. Nekouří se zde, obsluha je příjemná a dobře tu vaří (bezmase samozřejmě ;)), no co víc si přát ;). 
    Jestli se bude pohybovat v okolí Lužánek, tak se tu určitě zastavte. Pokud ne na jídlo, tak alespoň na zákusek (ty jsem zatím nezkoušela, ale vypadají mňamózně ;)) nebo některý z mnoha nápojů (za mě vede určitě ovocná limonáda).


    Pokud by vás napadla další kategorie, kterou bych do Best of měsíce měla přiřadit, tak budu ráda když mi napíšete:)