Díky měsíčnímu sledování svých odpadků jsem zjistila, že většina z toho co vyhodíme pochází z nákupu jídla. Proto jsem se rozhodla, že se na tuto oblast teď zaměřím. Chtěla bych hlavně všem ukázat, že zero waste lifestyle nemusí být až tak problematický a že opravdu máte možnosti co si koupit k jídlu. O tom mají totiž lidé, s kterými o nulovém odpadu mluvím největší pochyby.
Protože ráda vařím, tak mě napadlo, že sem občas přidám pár typů co si bez odpadu uvařit. Snad to někoho inspiruje a alespoň občas si uvaří tak, aby při tom nemusel nic vyhodit do koše:)
Pečené brambory s....
Můj momentální favorit:) |
Brambory si můžete opéct s čímkoli vás napadne, nebo co máte po ruce. Já k nim vždycky upeču sezónní zeleninu (řepa, mrkev, cibule...), nebo třeba žampiony. Vše nakoupím na trhu do vlastního obalu ;).
Příprava je také pokaždé jiná. Někdy to všechno nakrájím, hodím na plech, pokapu olejem a posypu kořením, na které mám zrovna chuť. Jindy zase udělám marinádu a brambory v ní vyválím. Můžete kombinovat různé chutě, udělat si křupavé tenké brambůrky, nebo jen lehce opečené brambory..... možností je spousta, ale vždycky si určitě pochutnáte:)
Zeleninové raw rolky
Nej jídlo minulého měsíce:) |
Velice jednoduché jídlo, které můžete servírovat na oslavě jako jednohubky, ale nasytí vás i na oběd. Obal je udělaný z cukety (nastrouhaná na plátky pomocí obyčejné škrabky na brambory) a uvnitř je zelenina, kterou jsme měli zrovna doma (mrkev, okurka, salát, špenát, kedlubna) a domácí cizrnový humus (recept například ZDE). Ten teda není úplně raw, ale bez něj by to bylo na mě moc suché :D
Na vitariánské stravě se konzumuje hlavně zelenina a ovoce a jelikož se snažím jíst sezoně a lokálně, tak jsem zjistila, že tato strava pro mě není úplně nejvhodnější. Když se podíváte na jakékoli video nebo raw jídelníček, tak tam převažuje exotické ovoce. Teď už se nějaká ta zelenina objevuje, ale před měsícem opravdu nebylo co jíst, takže jsem musela udělat chvilkovou výjimku a kupovat i dováženou zeleninu. Ale zase jsme měli takový odlehčený zeleninový jídelníček, to taky někdy není naškodu, ale spíš až teď kdy už nějaká zelenina roste :).
Ravioli se špenátem
Dušené žampiony na cibulce s bramborovou kaší a zelím
Tohlé mňamózní jídlo jsem zmiňovala u nejlepších věcí měsíce Února , příprava není složitá a každý ji asi zvládne i bez receptu, ale tak pro úplnost ho sem taky dávám:)
Bramborová kaše: uvaříme brambory a rozmixujeme s mlékem (já použila doma vyrobené ovesné mléko).
Žampiony: na oleji osmahneme cibulku (na 2 porce jsem použila půlku takové střední cibule), přidáme žampiony nakrájené na plátky a posypeme kořením dle chuti.
Cizrno-špenátové curry
Možná to nevypadá zrovna lákavě, ale chuťově je to výborné
Na tohle skvělé jídlo jsem našla hned několik receptů, ale už si bohužel nevzpomínám, který z nich jsem použila. Základem je uvařená cizrna smíchaná se špenát a rajčatovým protlakem. A samozřejmě koření. Jednoduché, chutné a bez zbytečného odpadu:)
Na tohle skvělé jídlo jsem našla hned několik receptů, ale už si bohužel nevzpomínám, který z nich jsem použila. Základem je uvařená cizrna smíchaná se špenát a rajčatovým protlakem. A samozřejmě koření. Jednoduché, chutné a bez zbytečného odpadu:)
Brzy přidělám další jídla a pokud i vy máte recept na jídlo bez vytvoření odpadu, tak budu moc ráda když se o něj se mnou podělíte:)
Žádné komentáře:
Okomentovat